Hepatit B virüsü taşıyıcısı olan bir kişi mikrobun düzenli kontrol ve aşı tedavileri ile zararsız bir oranda tutulabilir fakat bu mikrobu çeşitli yollarla başka bir kişiye bulaştığında bulaşan kişi de çok daha ağır sonuçlara yol açabilmektedir.
Hepatit B virüsünü taşıyan kontrollü bir hasta da bilinen en yaygın bulaşma yollarına sebep olan kan, sperm, vajina sıvısı (Akıntı, regl kan), idrar gibi vücut sıvıları yanı sıra çoğu kez tükürük salgısı yolu ile bulaştığı bilinmektedir. Bu bulaşma sebebi olan vücut salgılarımızı diğer kişilerin temas edemeyeceği şekilde saklamak en yaygın bulaştırma yollarına engel olmuş oluruz.
Hepatit B hastaları yukarı yazan önlemleri alsa bile dikkat eksikliği yüzünden tüm hayatınız boyunca sürdüremeyebilirsiniz. Bu durumun yaşanmaması için ise, yaşam alanlarınızı paylaştığınız kişilere (aynı evde yaşamak zorunda olan veya aynı kapalı alanda çalıştığınız kişiler) gibi özelliklere sahip aile ve arkadaşlarınızın aşılanması gerekir. Aile içi kişilerin yanı sıra eşler arasında bu virüs daha tehlikeli hal aldığı için eşler aşılanma gibi önlemlerin alındığı yapılan testler ile onaylanmadığı süreç içerisinde cinsel temasta bulunmayı önermemekteyiz. Cinsel ilişki esnasında sıvıların temasını önlemek için az da olsa prezervatif ile korunduğu bilinir fakat gözle görülmeyen küçük yara ve benzer durumlarda ciddi risk taşımaktadır. Eşler arasında en önemli önlem aşı etkisidir.
Hepatit B bulaşıcılığının önüne geçilebilmesi için aşılama en büyük çözümdür. Hepatit B koruyucu aşıları ilk ay ve takip eden 3 ay boyunca ve bir yıl sonra yeniden tekrarlanmalıdır. Bu dönemin sonunda ise her 7 yıl da bir tekrarlanmalıdır.
Hepatit B virüsünün yukarı belirttiğimiz önlemlerle bulaşıcılığı engellenebilir. Fakat toplum içinde bir takım ciddi sorumluluklar vardır. Bu sorumlulukların en başında geleni ise fiziksel kontrol gerektiren bir doktor muayenesi olduğunuz da ve diş doktorunuza operasyon geçirdiğiniz de hepatit b taşıyıcısı olduğunuzu bildirmeniz gerekir. Kesinlikle hepatit b hastalarının kronik, akut veya taşıyıcısı olduğunuz virüs sebebi ile kesinlikle kan bağışı yapmamalısınız. Ancak buna benzer birçok sorumluluklarınızın olduğunu unutmamamız gerekir.
Hepatit B virüsü hakkında merak ettikleriniz veya tecrübeleriniz varsa mutlaka sitemizde konu açarak veya cevap vererek paylaşınız. Böylece diğer tehlike altında ki kişilerin bilinçlenmesini sağlayarak yılda 1 milyon kişinin ölümünden sorumlu bu virüsün engellenemeyen yaygınlaşmasını yavaşlatabilirsiniz.