Hepatit hastalığında en önemli aşama koruyucu tedbirlerin alınmasıdır. Hasta olmamak, tedavi olmaktan kolaydır. Hepatit A virüsü su ve yiyecekler ile bulaşır. Hijyene dikkat edildiğinde bu hastalıktan da korunmuş olunur.
Açık yaraya hepatitli birinin kanı değmesi bulaşmak için yeterlidir. Aşılamalar sayesinde bu hastalıklara önlem alınabilmektedir. Aşı programları uygulandıkça aynı çiçek hastalığında olduğu gibi Hepatit de kontrol altına alınabilecektir.
Türkiye yüzde 5 ile 7 aralığında hastalık oranı ile orta riskli bir ülkedir. Her çocuğun hepatite karşı aşılanmasında yara vardır. Risk grupları da aşılanmalıdır. Aile hekimlerinde aşı programları uygulanmaktadır.
Sağlık çalışanları, ceza evi personeli veya hapse girmiş kişiler, dövme yaptıran kişiler, ameliyat olanlar ve düzenli ilaç kullananlar, ailesinde Hepatit taşıyıcısı olanlar yüksek hepatit riski ile karşı karşıyadırlar ve aşı olmaları gerekir.
Hepatit B ve C’nin bulaşmaması için gayri meşru ilişkiler ve başkalarının kan bulaşabilecek eşyalarının kullanılmaması gerekir.
Hepatit Hastalığı Hemen Bulaşır Mı ?
Diyelim ki Hepatit hastasında kullanılan bir şırınga size vuruldu, hemen hasta olur musunuz, hastalığın bulaşma riski nedir ?
AİDS hastalığı mikrobu yani HIV virüsü bulunan bir şırınga size vurulsa size binde 5 oranında AIDS bulaşır. Bu oran Hepatit C’de %3,5, Hepatit B’de 5’tir. Yani hastanın kanı size bulaştığında yüzde yüz Hepatit geçer diye bir şey yoktur.
Hepatit B bulaştığı zaman kişi yetişkin ise oranında bu hastalığı kronik hale gelmeden vücuttan atar. Fakat çocuk veya genç ise hastalığın kronik hale gelme ihtimali yüksektir.
Hepatit C hastalığı ise bulaştığı zaman % 85 kronikleşir.