Hipermetrop hastalığı bulunan kişiler uzağı görebilmekteyken, yakında yer alan nesneleri kesin bir biçimde göremezler. Bu aslında bir hastalık değildir, göze gelmekte olan ışığı kırma kusuru şeklinde nitelendirilmektedir.
Gözde yer alan kusurları çok daha iyi bir şekilde anlayabilmek amacıyla ilk önce göz üzerinde görüntünün nasıl meydana geldiğini bilmek gereklidir. Tamamen düzgün bir görüşle ilgili olarak insanın gözüne gelmeye devam eden ışıklar, saydam tabaka ismi verilen ve gözlerin en dış bölümlerini de kaplamakta olan tabaka üzerinde kırılır. Daha sonrasında ise göz bebeğinden geçiş gerçekleştirerek merceğe kadar gelmiş olur. Mercek üzerinde yeniden kırılır ve sonrasında ise retina üstünde tamamen ters bir görüntü meydana getiri. Retinaya gelmekte bulunan bu ışınlar, çubuk ile birlikte koni hücreleri şeklinde isimlendirilen özelleşmiş durumda hücreler tarafından algılanıp, görüntünün anlamlandırılacak olması ve işlenmesi amacıyla sinir hücrelerinin tarafından beyine yollanılır. Hipermetrop hastalığı bulunan kişilerde farklı sebeplerden dolayı bu kırılmış olan ışın retinanın tam üstüne düşmez ve arka kısmında odaklanmış olur.
Belirtileri ise;
-Yakında yer alan nesneleri bulanık bir şekilde görmeye başlamak
- Gözleri kısma yöntemi ile bakmak
- Göz üzerinde hissedilmekte olan ağrı veyahut yanma
- Okuma ile birlikte yazma, bilgisayar kullanımı ve çizim yapma benzerindeki uzun zamanlı yakın mesafe işleri yapma esnasında göz ağrısı ya da baş ağrısı hissediyor olmak
- Çok sık bir şekilde göz kırpmak
- Göz üzerinde kızarıklık ile birlikte yaşarma
Yetişkinler üzerinde ortaya çıkmış olan belirtiler hızlı bir şekilde fark edilmekteyken, çocuklar üzerinde de biraz zaman alabilmektedir. Tedavisi gerçekleştirilmeyen yüksek dereceye sahip hipermetrop çocuklar üzerinde göz tembelliğine neden olabilir.