Beklenen Uzun ve mucizevi bir yolculuğun ardından bebeğin doğum kanalı ile doğması normal doğum olarak tanımlanmaktadır. Normal doğum kanalından yani vajinal yol ile gerçekleşen doğum 3 evrede tamamlanmaktadır.
Evre: doğum sancılarının başladığı an itibari ile rahim ağzının tam olarak açılmasıdır.
Evre: bebeğin anne karnından dışarı çıkmasına kadar süren süreçtir.
Evre: bebekten sonra plesentanın dışarı atılmasıdır.
Üçüncü evrenin tamamlanması ile beraber annede oluşan kanama ve yırtıklar kontrol altına alınır. Epizyotomi ya da oluşan yırtıkların dikim aşaması gerçekleştirilir. Bu durum annenin canını biraz yakabilir. Doğumun 1. Evresi anne oldukça fazla ağrıya maruz kalabilir ve bu nedenle de normal doğumu tercih etmeyebilir.1. evrede genellikle düzenli seyreden doğum sancıları, rahim kasılması ve rahim ağzının doğum için açılması gerçekleşir. Tüp bu eylemler bebeğin doğum kanalından dışarı doğru itilmesini sağlar. Aslında düşünülürse normal doğumda yaşanan her acı ve sancı bebeğe biraz daha yaklaşmak anlamına gelmektedir.
Şiddetli ve düzenli kasılmaların ardından bebeğin başı doğum kanalına doğru iner. Bu evrede artık anne düzenli soluk alıp vermeye başlar. Anne doktorun talimatlarına uyduğu takdirde bebek döl yatağından dışarı rahat bir şekilde çıkacaktır…
Normal doğum ile İlk olarak bebeğin baş kısmı dışarı çıkar. Daha sonra omuzları çıkar. Omuzların ardından ise vücudun geriye kalan kısmı çıkar. Bebek anne bedeninden dışarı çıkar çıkmaz nefes almaya ve ağlamaya başlar. Fakat bazı vakalarda bu eylem biraz zaman alabilir. Bebek anne karnında plesenta sayesinde beslenmektedir.
Doğumu takip eden 3. Evrede ise kasılmalar hala devamlılığını korumaktadır. Oluşan kasılmalar plesantanın döl yatağından ayrılıp dışarı atılmasını sağlar. Bu evrede bir nevi anne için rahatlama evresidir. Doğum anında genellikle hormon benzeri bir iğne uygulanabilir. Uygulanan iğne ile döl yatağı daha fazla kasılır ve 3. Devre daha kısa sürede tamamlanır. Anne uyguladığı ıkınma hareketleri ile doğumu daha kolaylaştırabilir. Doğum eylemi tamamlandıktan sonra doğumu gerçekleştiren doktor dikişe ihtiyaç olup olmadığına karar verir. Gerekli görüldüğü takdirde doğum ardından gelen yarım saatlik bir zaman zarfından sonra anestezi uygulanarak dikiş işlemi gerçekleştirilir. Dikiş anne için oldukça ağrılı bir uygulamadır.
Normal doğum genellikle pürüzsüz sonlanır. Fakat her zaman durum böyle değildir. Bazen terslikler ile karşılaşılabilir. Bazı vakalarda bebek döl yatağına tam olarak yerleşmiş olmaz. Fakat doğumu gerçekleştirecek olan hekim bebeğin anne karnında nasıl yattığını el ile yaptığı muayene sonucu anlayabilir. Bazı vakalarda ise plesenta bebeğin vajinal yolla dışarı çıkmasına engel olabilir. Yani bebeğin geçeceği doğum kanalını kapatabilir. Bu gibi problemler karşısında bebeğin sezaryen ile doğması kaçınılmaz olur. Doğum şekli ve bebeğin nasıl dünyaya geleceğine en iyi doğumu gerçekleştirecek doktor karar verebilir…