Hamileliğin 36. Haftasında anne adayının karnı giderek ağırlaşır ve bununla birlikte bel ve sırt ağrıları artar. Ağrılarla birlikte yorgunluk görülebilir. Bu dönemde kasılmalar (spazm) normal olarak görülmektedir. Hamileliğin son evresi olan 36. Haftada artık bebek anne karnında yeterince büyümüştür ve bebeğin tüm ağırlığı bacaklara ve sırta yükleneceğinden taşıması oldukça zor olacaktır. Göğüsler artık emzirmeye hazır olduğu için oldukça şişmiştir. Rahim idrar torbasına da baskı yaptığından idrara çıkma hissi de giderek artar.
Özellikle akşam saatlerinde Braxton-Hicks kasılmaları yani “yalancı doğum ağrıları” hissedersiniz. Bu kasılmalar doğum sancılarından farklı olarak düzensiz ve ağrısız kasılmalardır, rahim boğazını genişletip bebeği kanala doğru iter ve anne adayını doğumda meydana gelecek kasılmalara hazırlarlar. Yalancı doğum ağrıları pelvik bölgede karıncalanma hissi de uyandırabilir.
Bebek doğum kanalına hareket ettikçe anne karnı da biraz küçülür. Bebek iyice belirginleştiğinden anne adayı rahat yatamaz ve uyumak daha da zorlaşır. Rahat edememek ve devamlı yorgunluk hissi bu dönemde oldukça normaldir. Bebeğin karaciğeri 36. Haftada artık bazı gıdaları filtreleyebilir ve bebeğin vücudunda biriken yağ; diz, boyun ve bilek bölgelerinde katlanmalar oluşturur.
Artık bebekler gelişimini neredeyse tamamladığı için, bu haftada doğduğunda prematüre sayılmaz ve hayata sıkıntı yaşamadan devam eder. Bebek bu dönemde yaklaşık 45 cm boyutlarında ve 2,1 kilo civarındadır. Bebek doğduktan vaktiniz veya gücünüz olmayabileceğinden bu haftada çeşitli yemek gıdaları hazırlayıp dondurmak işinize yarayabilir.